Underhåll båten rätt

Trots att det kan låta eller kännas mycket knepigt för nybörjaren, är det faktiskt inte så svårt att sköta om sin båt som man först kan tro. Man bör vara beredd på att det krävs en hel del tid och pengar och exakt hur mycket beror på hur stor båten är, men självklart även vilken typ av material som båten är byggd av.640px-Indonesian_Police_Patrol_Boat

Nuförtiden är de allra flesta båtar byggda av glasfiber, eller plast som många också säger. Dessa båtar kräver att man är noga med att tvätta av eventuell smuts som har fastnat och se till att man vaxar dem snygga och fräscha inför varje ny säsong för att plasten ska hållas i toppskick. Visst finns det även båtar som är byggda av andra typer av material, som trä och aluminum, men dessa material behöver hanteras på ett helt annat sätt.

En aluminiumbåt kräver mycket lite underhåll. Det gäller dock enbart utsidan på båten, då det innersta skrovet oftast är tillverkat av precis samma typ av glasfiber som plastbåten och måste också behandlas på precis samma sätt.

Båten är, precis som bilen, ett motordrivet fordon och behöver därför också en årlig service för att fungera som den ska. Här gäller det att se till att båten får ny olja och att eventuellt slitna delar blir ersatta med nya. De allra flesta delar måste dessutom konserveras under vinterhalvåret för att inte frysa sönder totalt. Vill man kan man göra detta själv och det är något som de allra flesta personer klarar av. Behöver man hjälp kan man med fördel använda sig av den instruktionsbok som medföljer båten.

Detta är enbart några saker man bör ha i åtanke när det är dags att underhålla båten. Det finns mängder med olika typer av skötselråd för olika typer av båtar och man gör helt klart bäst i att lära sig vad just den egna båten behöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *