Rätt ankare till båten

Att hitta rätt ankare till båten är inte de enklaste. De finns väldigt många olika typer av ankare. Vi har bland annat CQR-ankaret som är de bästa ankaret för långfärdssegling. De sätter sig bra i sandbottnen. Men de är inte så enkelt att säga, “det där ankaret” skall du ha. De finns inget ankare som är bäst på allt. Om man ska ha ett bra ankare behöver man ett ankare som är bra på i en viss situation.

Vilket ankare du skall ha beror på vilken botten du oftast ankrar i. Många vet inte ens vad för botten man ankrar i oftast. Vi börjar därför med att dra några generella bottnar. I Stockholms skärgård och hela Östersjön är de mestadels lerbotten. I Göteborgsskärgård och västkusten under är de också mycket lera. När vi kommer ovanför Göteborg består oftast bottnen av berg och stenar. Det är här man kan få riktigt bra fäste med kort lina. Men de gäller att inte få för bra fäste. De är många ankare som fastnar för gott på västkusten.

Vid lerbotten rekommenderar vi ett CQR-ankare eller ett så kallat plogade ankare. Vid stenbotten och bergs botten rekommenderar vi en dragg eller stockankare. Dessa får ett lagom bra fäste på bergsbotten. De fastnar inte men sitter bra fast ändå.

Vilken lina?

Vilken lina man skall ha på ankaret är lite lättare än själva ankare valet. De rekommenderas på fritidsbåtar att ha en rejäl ankarlina och en kätting sista två metrarna mot ankaret. Tänk på att kättingen repar båten.

Sammanfattning

Satsa på ett ankare som matchar din botten där du oftast ankrar. Alla ankare fungerar på alla bottnar men olika bra. Det är inte lönt att köpa ett billigt ankare. Att ankra en båt som är värd flera hundratusen kronor på ett ankare på biltema för 399 kr är inte bra. Om ekonomin ser tillfälligt trasslig ut kan man ta ett smslån utan kreditprövning. Man skall med andra ord göra vad som helst för att satsa på ett riktigt ankare till båten. De kommer att löna sig i längden. Lycka till med ditt ankar val!

Om du har en ankare fråga som du inte fick svar på, mejla till info@sydostmarin.se.

Välj rätt ankare