Betala kontant eller med hjälp av lån?

De allra flesta båtar är dyra att köpa in, oavsett om man väljer att köpa båten helt ny eller om man köper en begagnad båt. Man kommer då att på ett eller annat sätt behöva finansiera båten, ofta då genom att ansöka om ett lån.

Att köpa en båt går till på nästan exakt samma sätt som när man köper en bil. Här kan du ta hjälp av olika banker eller återförsäljare för att få ett lån som täcker båtkostnaden, men det är också viktigt att man inte väljer det första lånet som man får accepterat, utan att man vågar ansöka om lån från flera olika långivare,af785a689b3c5bb9b9a47dc77c753cb0 samt att man även ser till att förhandla fram en bra ränta.

Har du möjlighet och utrymme i din ekonomi behöver man självklart inte ta ett lån om man inte behöver. Det är alltid tills en egen fördel om man kan undvika lån så långt som möjligt, och det går minst lika bra att betala båten kontant. Att ansöka och få lånet beviljat kan ta ett tag, ibland upp till flera veckor. Därför är det en god idé att se till att man redan har löst finansieringen av båten och skaffat sig ett lånelöfte. En annan stor anledning till att man bör ha lånet eller pengarna redo, är att det är betydligt lättare att kunna förhandla ner priset om du kan erbjuda säljaren pengarna direkt.

Vad långivaren har för olika typer av krav på dig som låntagare, kan bara de själva svara på. Generellt sätt brukar amorteringstiden på ett båtlån ligga mellan 12-15 år för de större lånen, och ett mindre båtlån kan hamna någonstans mellan 36-60 månader. För att kunna ansöka om ett lån i Sverige behöver man ha fyllt minst 18 år, 20 års gräns gäller hos vissa banker, och ibland även en miniumålder på 21.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *